El Núvol: El meu negoci està en perill?

Cal suposar  que qui ofereix serveis, solucions o productes que poden quedar afectats per l’oferta de productes substitutius al núvol haurà valorat l’impacte que això pot tenir sobre el seu negoci. I també que qui ha creat o està creant un negoci amb oferta al núvol haurà efectuat el Pla de Negoci en la recerca del punt mort inicial i haurà planificat arribar al punt d’obtenció de beneficis al més aviat possible. Però segur que també hi ha qui ni tan sols s’ha plantejat tenir oferta de serveis del núvol al seu portfoli.

L’oferta, el tipus de mercat, el clients, els competidors… són factors que tenen gran influència en el desenvolupament d’un negoci. Però no a totes les empreses els afecten per igual, ni l’efecte arriba amb la mateixa velocitat.

Per prendre el pols a l’impacte en el negoci és recomanable  fer una ullada al Model de Reflexió Estratègica de les Cinc Forces de Michael Porter (Professor de Harvard Business School). Aquest model permet reflexionar sobre com el Núvol està afectant o pot afectar al negoci a través de la valoració de les forces que es plantegen com a base de l’anàlisi:

• El poder de negociació dels Compradors o Clients respecte a nosaltres, està augmentant o disminuint?

• El poder de negociació dels Proveïdors o Venedors respecte a nosaltres, està augmentant o disminuint?

• L’amenaça de nous competidors, està augmentant o disminuint?

• L’amenaça que s’incorporin productes substitutius és més gran o més petita?

• La rivalitat entre els competidors és més gran o més petita?

Què respons?  La majoria de les reflexions són d’aquest estil:

• El poder de negociació dels meus Compradors o Clients és més important

• El poder de negociació dels meus Proveïdors o Venedors és més important

• L’amenaça d’aparició de nous competidors entrants és molt alta

• L’amenaça d’entrada de productes substitutius és molt alta

• La rivalitat entre els competidors és molt alta i creixent amb el temps

Si la resposta es NO, fantàstic! Aprofita el moment per fer / revisar el pla estratègic que et permeti incorporar les fortaleses del paradigma del núvol a l’oferta.

Si la resposta es SÍ, només cal posar data al moment  en què cadascuna d’aquestes forces tindrà la intensitat suficient per afectar el nostre negoci. Ara és el moment, doncs, de fer o revisar el pla estratègic, per poder fer un gir en el rumb del negoci, o be d’accelerar la posada en marxa del pla d’acció i valorar les necessitats d’inversió, les capacitats i coneixements dels nostres recursos i el canvi en la nostra oferta, entre altres coses. Perquè, en aquesta situació, la resposta a “Està el meu negoci en perill?” és SÍ, el teu negoci està en perill.

La transició al Model de negoci del Núvol necessita fons per finançar el llançament de l’activitat. En el model actual, la venda de productes i serveis aporten el  marge de les operacions pràcticament en el mateix moment de la venda: nosaltres assumim el risc i també  financem  l’operació durant un breu període de temps, des que lliurem el material o serveis fins que cobrem la factura. En el núvol, aquest marge es va generant en el transcurs dels mesos, i el finançament va a càrrec de qui presta el servei. Tan sols aquest  canvi ja ens ha de fer planificar i reflexionar la gestió del nostre negoci d’una forma diferent  a la que estem acostumats.

Tony Barbosa, Vicepresident de consultoria d’Afirma Group - tonybarbosa.wordpress.com

One thought on “El Núvol: El meu negoci està en perill?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s