Diferència entre una empresa embolicada i una empresa en xarxa

Imatge d'@armen en un dels seus últims TED

Quan parlem d’empresa en xarxa encara pot haver qui ho visualitzi únicament com una organització que tingui Twitter, mantingui un bloc o tingui perfil a LinkedIn (per posar un exemple). Però realment, que una companyia estigui en xarxa implica força més coses.

L’empresa en xarxa entén que viu un model d’organització absolutament diferent del que hi havia fa encara molt poc temps, anterior a l’actual ‘cultura de la web 2.0’. I és que no n’hi ha per menys! Tres punts clau, d’igual importància, d’aquesta nova etapa en les nostres vides són:

la visibilitat de relacions augmentades. Un dels condicionants que més impacte està tenint en aquesta web 2.0 de fans, followers, amics i contactes és que aquests són públics! Mai abans havíem conegut amb tanta exactitud amb quines persones i altres empreses es relacionava una organització. Avui n’hi ha prou amb anar al seu LinkedIn, o repassar els comentaris del seu bloc, per veure quines simpaties aixeca i a qui. Repassant el “timeline” del seu Twitter corporatiu veurem amb quines altres empreses es tuteja i col·labora, i en el Facebook potser descobrirem quins dels seus consumidors són els més fidels i quins els més crítics. En una època anterior (no més de 4 anys enrere) aquesta informació residia en absoluta confidencialitat, i era accessible només per a alguns càrrecs directius de la companyia. Avui, qualsevol persona/usuari  té un accés total a aquestes dades. I cal saber-ho manejar amb encert.

la digitalització d’informacions i relacions. Agradi o no, ja tot és digital: la nostra marca, la nostra empresa, els nostres directius, els nostres clients, proveïdors, els nostres competidors, espectadors i opinadors diversos que valoraran la nostra activitat sense haver-los-ho demanat … A la nostra realitat “analògica” se li ha afegit una segona dimensió que coexisteix paral·lela a la de tota la vida. I veient-les totes dues, la veritat és que no és cap “càrrega extra”, més aviat el contrari. Conforma una gran oportunitat que no se’ns donarà mai: definir exactament qui i com volem ser, amb l’afegit que el que es defineixi en aquesta dimensió digital heretarà en l’altra dimensió “analógica”. Amb aquesta digitalització, aconseguirà identitat i posicionament enfront dels altres, internacionalitat de la seva activitat deslocalitzant de barreres locals, desincronització dels temps d’informació i relació amb els seus interlocutors, respostes i solucions immediates a problemes “interns”, coneixement sobre els seus clients, consumidors, simpatitzants i detractors, immediatesa i traçabilitat de missatges, ubiqüitat de recursos, accessibilitat i un llarg etcètera.

nous valors. Internet (i el treball en xarxa) comporta tota una cultura de llibertat individual i respecte col·lectiu, compartició de recursos propis i aliens, col·laboració multilateral i multisuport en xarxa, bidireccionalitat de relacions i altres, que afavoreix el progrés sense limitacions, comptant amb l’ajuda d’una comunitat que no espera més que el que un pugui també aportar.

Aquests tres punts pivoten sobre tres eixos cardinals, des dels quals es construeix (i explica) aquest nou escenari: persones, continguts i suports. De fet, i d’aquí el motiu d’aquest post, d’aquests eixos i el desenvolupament d’aquest nou escenari del negoci en línia, l’hem compilat en el curs de la Business School de la UOC en què participo com a professor, al costat de Javier Velilla i Roberto Carreras, Gestió d’empreses en entorns digitals.

Francesc Grau, Consultor estratègic de comunicació digital i reputació en línia - http://francescgrau.com/

One thought on “Diferència entre una empresa embolicada i una empresa en xarxa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s